BLOG

Még ma is finomak! 4 régi magyar recept a 17. századból

Még ma is finomak! 4 régi magyar recept a 17. századból

Talán meglepő, de az 1600-as évek polgári receptkönyve rengeteg ma reform ételnek számító receptet tartalmaz, és sok halat, valamint rákot felhasználó ételt találunk benne.

4 régi magyar recept a 17. századból! Még ma is nagyon finomak!

 

Töltött tyúkmony, kenyértorta, serleves és boros szérdék – Készítsd el őket az eredeti recept szerint!

 

Talán meglepő, de az 1600-as évek polgári receptkönyve rengeteg ma reform ételnek számító receptet tartalmaz, és sok halat, valamint rákot felhasználó ételt találunk benne.

Sokszor említi a mézet, a fűszerezéshez pedig gyömbért, kakukkfüvet, zsályát és sáfrányt használ. Utazz vissza az időben 410 évet, nosztalgiázz és készítsd el ezeket az egyszerű ételeket!

A következő recepteket az eredeti szövegezéssel olvashatod az 1698-as Szakatsmefterségnek könyvetskéjéből.

A nyelvezet üdítő, és még ma is érthető, a bevezetője pedig maga a tömör gyönyör:

 

TÓTFALUSI KIS MIKLÓS SZAKÁCSKÖNYVÉNEK CÍMLAPJA 1698-BÓL

 

„… különb-különbféle válogatott cifra, jó, egészséges, hasznos,tiszta és szapora étkeknek megkészítése, sütése és főzése, mintegy éléskamarában,rövideden leírattatik, és kinek-kinek hasznára leábrázoltatik…

 

I. Több szükséges és hasznos étkek nemeinek készítésével;

II. Liktáriomok, azaz befőttek s egyéb holmik csinálásáról egy jeles értekezéssel, a gazdasszonyoknak nagy könnyebbségekre e kis formában kibocsáttatott.”

 

Serleves

 

A sert forrald fel, és egy csuporba verj egy vagy két tojást, azt hideg serrel verd öszve jól, ezután a meleg serrel ereszd fel, sózd meg, és kockára vágott kenyérszeletre tálald fel: azonban a kockára vágott kenyérszeletet vajban megrántván azt felül hintsd reá; ha akarod, a tojás helyett tégy téjfelt belé, ha a ser igen ecetes, vízzel mérsékeld.

 

Töltött tyúkmony, azaz töltött tojás

 

A tojásnak vagy lúdtojásnak törd meg mind a két végét, és fúdd ki a serpenyőbe, avagy lábosba azt, rántsd meg, ne felette keményen; azután vedd ki, és petrezselyemlevéllel, mézzel, borssal, vagdald jól meg a vágókéssel, és a tyúktojás vagy lúdtojás héját töltsd meg véle, akiből kifúttad, azután vagy a rostélyon, vagy szép szálkán süsd meg, és tálald fel; jó étek.

 

Boros szérdék, azaz boros aludttej

 

Végy téjfelt, abba bocsáss három vagy négy tojást, mézet, bort, ezeket, sodrófával jól megkeverve csak úgy hidegen, azután tűzhöz tévén jól forrald meg, főzd meg, hogy ki ne fusson, és mind szüntelen habarni kell, mert megsűrűsödik: azután osztán egy cipót vajban ránts meg és egy vagy két kenyérszeletet melléje; a cipót hasogasd meg, hogy inkább megjárja a vaj, és ezeket tálba tévén öntsd reá a levet is; igen jó étek, aki szereti.

 

Kenyér-torta

 

Egy cipó kenyeret metélj fel kocka módon, szép aprón, és azután verj egy fazékba öt vagy hat tojást, azt jól meghabarván öntsd a kockára vágott kenyérszeletre, keverd meg igen jól, és azután egy jó széles serpenyőben rántsd meg, és mikor megpirosul, fordítsd meg, hogy másfelől is megpiruljon; mikor megpirult jól, vedd ki egészen, és a késsel hasítsd ketté, és azután mind a két felét két-két ujjnyi darabonként jó hosszúkon metéld el; azonban borban egy kevés mézet, téjfelt habarj öszve jól, tégy mazsolát belé, és egynéhány fügét, kettéhasogatván mandulát is, de elsőben a mandulát forrald meg vízben, hogy meghámozhasd, és ebbe a bélbe rakd belé, a felmetélt rántott tortát forrald fel, bors, sáfrány, gyömbér, és azután rakd tálba szép renddel, és a levet öntsd reá; jó étek.

Ha pedig akarod, ugyanilyen forma tortát megkészítvén és darabonként elmetélvén önts édes tejet belé, bors, gyömbér, sáfrány, és egyéb nem kell semmi; és mikor a forrástól megáll, sózd meg, és tálald fel.

Vissza

Erzsi Mama konyhája

Az Erzsi Mama konyhája étterem a Buda környékén élők rég ismert, kedvenc vendéglátó helye.

Nyitvatartás

Minden nap:
11:00-22:00 óráig
 
Amennyiben az oldalon technikai hibát, vagy elírást tapasztal, kérjük jelezze az lábbi marketing személy felé: Bakó Krisztián online marketing specialist

Elérhetőség

06 1 208-1296, 06 70 422 8255

1119 Budapest, Pajkos utca 60.