BLOG

Vicces nevű magyar ételek. Te melyiket kostóltad már?

Vicces nevű magyar ételek. Te melyiket kostóltad már?

Annak jártunk utána, milyen furcsa nevű magyar ételeket lehet még ma is elkészíteni a megmaradt receptek alapján. Lássunk most 10 különleges névvel rendelkező hagyományos, hazai ételt és receptjüket!

 

Megyénként, tájegységenként persze változnak, hogy mely ételt, hogyan nevezik vagy miként készítik el, de az egyszer biztos, hogy a magyarok nem szűkölködnek különleges nevű ételekben.

 

 

Kutakodtunk a régi receptek között, milyen érdekes névvel illetett ételeket találunk.

 

Megmutatjuk most azokat az ételeket, amiket nagyon kevesen ismernek, ami talán fejtörést okoz, ha megpillantjuk egy ízig-vérig magyaros étterem étlapján.

 

Íme tehát 10 rég elfeledett magyar étel, amit lehet, hogy már csak a nagyszüleink ismernek és készítenek.

 

1. Koldustáska:
koldussaska erzsi mama konyhaja
Tésztát gyúrtak, kinyújtották, megkenték tejszínnel, vagy tejföllel, majd megsózták. Kockára vágták a zsemlét és a tésztára halmozták.

A derelyéhez hasonlóan „leragasztották”, ezután felvágták kis táskákra. Kifőzték tejben, miután megfőtt kiszedték belőle és zsírban megpirították.

Volt olyan is, hogy a tejben hagyva levesként fogyasztották.

 

2. Kalinkó:

kalinko erzsi mama konyhaja

Az élesztőt felfuttatjuk és a liszttel, a langyos tejjel, a cukorral, a tojások sárgájával, a csipet sóval kalácstésztát dagasztunk.

Ezután hozzátesszük a mangalica zsírt és tovább dagasztjuk, majd letakarva hagyjuk megkelni. Amikor duplájára kelt egy deszkára borítjuk és hurkára formázzuk. Ezután vágjuk egyszer félbe és az egyik felét még egyszer félbe.

Az így kapott a két vékonyabb szálat sodorjuk meg és csavarjuk egymásba, majd köralakban illesszük össze.

A megmaradt tésztából, 4 szálat sodorjunk és helyezzük egyenként a köralakban összefont tésztára átlósan, a szélekeit pedig, hajtsuk a karima alá. Kenjük meg a tetejét tojás sárgával és előmelegített 160-180 fokos sütőben süssük szép pirosra.

 

3. Fonyódi petyek:

fonyodi petyek erzsi mama konyhaja

A halakat megtisztítjuk, a fejeket eltávolítjuk. A harcsa és a ponty fejét hosszában kettéhasítjuk, ezt majd a szeletekkel együtt felhasználjuk.

A keszegek fejét eldobjuk. A pontyot beirdaljuk, majd a harcsával együtt ujjnyi szeletekre vágjuk. A keszeget egészben hagyjuk.

Végül az összes halat vékonyan besózzuk és állni hagyjuk.

A lehéjazott vöröshagymát vékonyan felszeleteljük, a kicsumázott zöldpaprikát, paradicsomot és a fokhagymát fölaprítjuk, és az egészet zsíron megpároljuk.


A lángról levéve az őrölt paprikát beleszórjuk és pár percig állni hagyjuk, hogy a paprika teljesen feloldódjon a zsiradékban.

A halszeleteket beletesszük, majd annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje. Először erős tűzön felforraljuk, majd lassú tűzön teljesen puhára főzzük. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon híg.

Tálaláskor a keszeget félrerakjuk, s a levet, ha kell, ízlés szerint fűszerezzük.

 

4. Görhe:
gorhe erzsi mama konyhaja
A kukoricadarát felfőzzük a tejjel és a fele cukorral. Ha felfőtt, a tűzről levesszük, és hozzáadjuk a 2 tojássárgáját és a citrom reszelt héját.

A tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd az egészet óvatosan összedolgozzuk.

Vizes kézzel a fasírozotthoz hasonló golyókat formálunk belőle, lelapítjuk (kb. 2 cm-re), és vajazott, lisztezett tepsibe helyezzük őket. Kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük.

 

5. Gibanica:
gibanica erzsi mama konyhaja
Margarinnal, vagy zsírral kikenünk egy tepsit. A fetasajtot és a túrót egy keverőtálba tesszük, villával összetörjük, és elkavarjuk, majd belekeverjük a tejfölt is.

Egy másik tálba felütjük a tojásokat, beletesszük a sót, és 1 evőkanál olajat, majd kissé felverjük. Amint kész, hozzáöntjük a túróhoz, és jól átkavarjuk az egészet.

Az egy deciliter tejet egy kis tálban elkeverjük az egy deciliter olajjal - ezt fogjuk majd használni a réteslapok megkenésére. A sütőt előmelegítjük 170°C fokosra. (légkeverésesben 150°C fok).

Egy nedves, nem szöszölős konyharuhát ráterítünk a munkafelületre, és ráhelyezzük az első réteslapot. Megkenjük kézzel, vagy kenőtollal az olajos tejjel, és belerakjuk a tepsibe.

Azokat a széleket, melyek túllógnak a tepsin, nyugodt lélekkel ráhajtjuk.

Még két db réteslappal megismételjük ugyanezt - kenegetés, majd tepsibe be. Így három lap lesz a süti alja. Ezután hat darab réteslapot darabokra tépegetünk, ne túl kicsire és ne is túl nagyra, s felváltva a túrós töltelékkel a tepsibe belerakjuk.

A réteslapokat összegyűrögetve, csomókba rajuk le, a tölteléket pedig közé, alá és ráhelyezzük a tépett, gyűrött réteslapdarabkáknak.

Így majd a süteményben szabálytalanul lesz tésztás, és túros rész, mikor hogy találkozunk majd velük.

Amikor ezzel megvagyunk, a maradék három réteslapot egyesével megkenegetjük a tejes olajos keverékkel, és rárakjuk az egész tetejére, beborítva a töltelékes részt.

Majd mikor az utolsó réteslapot is leraktuk, annak a tetejét is megkenjük az olajos tejjel, s a sütőbe betolva, kb. 50 percig sütjük.

A teteje szép piros legyen.

 

6. Kattancs:
kattancs erzsi mama konyhaja
Az élesztőt a tejjel és a cukorral megfuttatjuk A hozzávalókat összegyúrjuk lágy tésztává. Ezután langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, kinyújtjuk.

A paprikát az olajjal és a sóval összekeverjük, hogy a kalácsból ki ne folyjon, és a tésztát megkenjük vele, majd feltekerjük, hasonlóan a mákos kalácshoz. Tetejét megkenjük kevés tojással.

Zsírozott tepsiben közepesen forró sütőben megsütjük.

Legtöbbször tejfeles bablevessel együtt fogyasztották.

Készítették kifli alakban is.
 

 

7. Kukóleves:

kukoleves erzsi mama konyhaja

Az erektől gondosan megtisztított, megmosott tüdőt egy nagy fazékban, hideg vízben feltesszük főni a csonttal (vegyes csontot, sertés- és marhacsontot használjunk), a hagymával, a zöldségekkel és a babérlevéllel.

Közben elkészítjük a "kukókat" (kukó = üres tojáshéj): a megmosott nyers tojások hegyét éles késsel levágjuk, vigyázva, hogy a tojáshéjak egyben maradjanak. A tojások fehérjét és sárgáját kivesszük, és félretesszük.

A puhára főtt tüdőt ledaráljuk, majd összedolgozzuk a rizzsel, a felvert tojásokkal, az apróra vágott petrezselyemmel és kevés sóval.

Ezzel a masszával megtöltjük a kukókat, és a tetejüket egy-egy krumplikarikával lezárjuk, hogy főzés közben a töltelék ne folyjon ki.

A megtöltött kukókat kb. 20 percig lassú tűzön főzzük a levesben, majd kivesszük, és a tojáshéjat eltávolítjuk.

A liszttel és a zsírral barna rántást készítünk, és behabarjuk vele a levest.

Sóval, borssal ízesítjük, hozzákeverjük a tejfölt, és átforraljuk.

Minden tányérba egy-egy kukót teszünk, és rámerjük a forró levest.

 

8. Országgyűlés leves:
orszaggyules leves erzsi mama konyhaja
A füstölt húst feltesszük főni. Mikor félig megfőtt, hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket (szilva, alma, körte, barack, vörös áfonya) és a karikára vágott sárgarépát.

Ha a hús megfőtt, kivesszük, leszedjük a csontról és visszatesszük a levesbe.

A lisztet csomómentesre kavarjuk kevés vízzel és behabarjuk vele a levest.

Ha szükséges, sóval ízesítjük. A tojások sárgáját kikavarjuk a tejföllel, és miután a leves kissé kihűlt, ezzel dúsítjuk.

 

9. Rigófüttyös leves:

rigofuttyos leves erzsi mama konyhaja

Az oldalast és a húst megpároljuk, és jól lepiritjuk. Egy másik edényben zsiradékon megdinszteljük a hagymát, utána pedig a murkot.

A sorrend lényeges, mert ettöl kap színt a leves. Végül a petrezselymet és a zellert is hozzáadjuk. Az egészet felöntjük vízzel, beledobunk 3-4 db babérlevelet, és az készre főzzük.

Elkészítjük a száraz rántást, majd hagyjuk hűlni. Közben a húst felöntjük kevés vízzel, majd felforraljuk, hogy felázzanak a sült részek, és hozzáadjuk a kész zöldséghez.

A rántással besűrítjük, felforraljuk, majd beledobjuk a szilvát, és egyet még forralunk rajta.

A tojásból és a lisztből laska tésztát gyúrunk, kisodorjuk 1 cm-es rudakra, felvágjuk apró darabokra, és forró olajban kipirítjuk.

 

10. Pillangós leves:

A burgonyát hasábokra vágjuk, a hagymát felaprítjuk, majd egy kevés zsiradékon megdinszteljük, mindtha paprikás krumplit készítenénk.

Meg szórjuk a paprikával, és annyi vizet teszünk rá, amennyi éppen ellepi a krumplit. Megsózzuk és lassú tűzön puhára főzzük.

Ha megpuhult a krumpli, felöntjük tejjel. Ezzel együtt főzzük tovább és amikor már forr, személyenként 1-1 tojást ütünk bele.

Ezután már nem kevergetjük. Akkor van kész, ha a tojások is keményre főztek.

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések

Erzsi Mama konyhája

Az Erzsi Mama konyhája étterem a Buda környékén élők rég ismert, kedvenc vendéglátó helye.

Nyitvatartás

Minden nap:
11:00-22:00 óráig
 
Amennyiben az oldalon technikai hibát, vagy elírást tapasztal, kérjük jelezze az lábbi marketing személy felé: Bakó Krisztián online marketing specialist

Elérhetőség

06 1 208-1296, 06 70 422 8255

1119 Budapest, Pajkos utca 60.